Upgrade naar de nieuwe Edge-browser of gebruik Chrome, Firefox of Safari om door te gaan. De ADI Global Distribution-site zal na 12 maart 2021 Internet Explorer niet meer ondersteunen. close button

Steeds meer sportscholen zijn 24 uur per dag open. Normaal gesproken dient er dan een beveiliger rond te lopen om op elk moment van de dag de veiligheid van de klanten en het personeel te garanderen.

Een andere, en vaak meer schaalbare oplossing, is een technisch beveiligingsconcept. dit is Beveiligen ging samen met haar partners Axis, Milestone en ADI Benelux aan de slag en realiseerde een unieke en innovatieve oplossing voor Basic-Fit in heel Europa.

Bij Basic-Fit kunnen klanten tegen een voordelige prijs op steeds meer locaties sporten. Inmiddels zijn er al meer dan 1.122 clubs in heel Europa, en vrijwel alle zijn 24 uur per dag open. Maar in sportscholen kan er van alles en nog wat gebeuren, niet alleen overdag, wanneer er personeel aanwezig is. Ook op andere momenten moet de veiligheid van de klanten gewaarborgd worden.

Met traditioneel cameratoezicht kan men de clubs zowel overdag als ‘s nachts in de gaten houden. Het probleem is echter dat men dan wel continu naar de beelden van de camera’s moet kijken. Om in geval van nood echt snel te kunnen reageren, is meer nodig, of het nu gaat om een situatie waarin een klant onwel wordt tijdens het sporten of om agressief gedrag. Om in alle vestigingen een goed gevoel van veiligheid te kunnen garanderen, is een systeem nodig dat verdachte situaties kan herkennen om de meldkamer in te schakelen voor beoordeling.

Zo’n systeem bestond niet toen Basic-Fit deze vraag bij dit is Beveiligen neerlegde. Daarom is het bedrijf samen met Axis, Milestone en ADI op zoek gegaan naar een unieke en innovatieve oplossing: een geïntegreerd systeem dat niet alleen alle nodige beveiliging op het gebied van brand, inbraak, toegang en cameratoezicht beheert, maar ook toegespitst is op de specifieke behoeften van sportscholen die 24 uur per dag open zijn.

Hiervoor heeft dit is Beveiligen samen met Basic-Fit een eigen software ontwikkeld op basis van een aantal sensoren. Deze zorgen ervoor dat verschillende situaties direct herkend en gemeld kunnen worden bij de meldkamer. Zo beschikken de clubs bijvoorbeeld over noodknoppen die leden kunnen gebruiken in geval van een onveilige situatie en die interactief verbonden zijn met de meldkamer. Maar ook de camera’s in de clubs zijn voorzien van een sensortechnologie die kan detecteren of een klant zich onwel voelt of agressief gedrag vertoont. Ook deze processen zijn direct gekoppeld met de meldkamer van Basic-Fit. Alle vestigingen beschikken over een intercomsysteem, zodat de meldkamer contact kan opnemen met de leden op locatie om, indien nodig, de hulpdiensten in te schakelen. Deze extra verificatie zorgt ervoor dat onnodig alarm zo veel mogelijk kan worden voorkomen.

En als er nu geen medewerker aanwezig is, maar de klant heeft een vraag? Ook dat is meegenomen in het beveiligingsconcept. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een vraag over het abonnement of een apparaat, de klant kan simpelweg een knop indrukken en wordt direct doorverbonden met de customer care afdeling van Basic-Fit. Eén van de internationale medewerkers kan de vraag dan onmiddellijk beantwoorden.

Een groot project met veel uitdagingen

Naast de hele specifieke vraag van Basic-Fit was het een project met veel uitdagingen. De grootste? ‘Er zijn in totaal 1.122 Basic-Fit vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Binnenkort komen er vestigingen in Duitsland bij, en jaarlijks worden er een 250-tal nieuwe sportscholen geopend. Los van het feit dat het veel tijd kost om alle bestaande vestigingen om te zetten naar het nieuwe beveiligingsconcept, is het ook een kwestie van capaciteit. Er moet bijvoorbeeld op de meldkamer altijd iemand aanwezig zijn die klanten van de sportschool in de lokale taal kan helpen. “Stel dat er in Spanje iemand midden in de nacht onwel wordt en er moet contact worden opgenomen om te kijken of er hulpdiensten nodig zijn, dan kun je niet in het Nederlands vragen of het wel goed gaat.”, legt Elco van Es uit.

Elco is een van de twee medeoprichters van dit is Beveiligen en is als algemeen directeur vanaf het begin bij dit project betrokken. Hij was er ook bij toen er een oplossing werd gezocht voor het internationaal aspect van het project: “De door ons bedachte oplossing voor Basic-Fit moest aan overheidseisen voor de beveiliging van sportscholen voldoen. Niet alleen in Nederland, maar in alle landen die vaak andere standaarden hebben. Wij wilden één oplossing die gebruikt kan worden in alle landen. Vooral als het gaat om brandbeveiliging, was het even zoeken om een geschikt product te vinden, maar het is uiteindelijk gelukt, mede met de ondersteuning van ADI Benelux.”

En ook voor het herkennen van agressief gedrag in de sportschool is er een oplossing gevonden. “De meeste systemen reageren gewoon op geluid, bijvoorbeeld als iemand schreeuwt. Maar sommige mensen doen dat ook als ze bezig zijn met bijzonder zware gewichten en dat kan soms lijken op kritieke situaties. Maar je wilt natuurlijk niet dat er elke keer een alarm afgaat in de meldkamer. Daarom hebben wij sensoren ontwikkeld die verschil kunnen maken tussen het geschreeuw dat tijdens het sporten kan ontstaan en agressief geschreeuw. De meldkamer van Basic-Fit kan waar nodig ingrijpen, contact opnemen met de mensen in de betreffende vestiging en desnoods de hulpdiensten alarmeren. Zonder dat er een medewerker op de locatie aanwezig is.”

Het kan alleen samen

De complete oplossing voor Basic-Fit was alleen mogelijk door de nauwe samenwerking van dit is Beveiligen met Axis, Milestone en ADI Benelux. Axis levert de hardware voor de diverse vormen van detectie. Milestone voorziet het videomanagementsysteem met de ingebouwde kunstmatige intelligentie. dit is Beveiligen koopt de nodige hardware via ADI Benelux in en gaat samen met het projectteam aan de slag met de installaties.

Waarom is eigenlijk alleen ADI Benelux bij het project betrokken? “Je zou verwachten dat de producten voor de Basic-Fit vestigingen in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje via de ADI vestigingen ter plaatse geleverd worden. Maar omdat wij als dit is Beveiligen alles via Nederland bestellen, programmeren en configureren is dat niet het geval. Wij werken nauw samen met Paul Teulings en zijn projectteam, om ervoor te zorgen dat wij alles op het juiste moment binnenkrijgen en er genoeg op voorraad ligt in het magazijn in Roosendaal.”

ADI Benelux en dit is Beveiligen

Het is niet zomaar dat dit is Beveiligen aan ADI Benelux heeft gevraagd om mee te denken over het project voor Basic-Fit. DIT is al vanaf het begin klant bij ADI. Toen het bedrijf was opgericht, hadden zij een distributeur nodig die vertrouwen had in hun innovatieve ideeën. “Wij wilden na jaren conservatieve en traditionele beveiligingsoplossingen te verkopen vooral bezig zijn met innovatieve nieuwe concepten. Dat was al een risico, maar toen kwam er in 2008 ook nog de mondiale kredietcrisis bij. ADI heeft altijd, maar vooral ook in die tijd, vertrouwen blijven houden in onze ideeën, en we konden ondanks de moeilijke situatie blijven doorgaan. Dat schept een band, en daarom hebben we een sterk commitment naar elkaar toe. Zo ontstond ook deze samenwerking. We zijn nu met vier sterke partijen die samen structurele beveiligingsoplossingen kunnen bedenken en voorzien”, zegt Elco.

Al vóór de coronapandemie werden de twee andere partijen, Axis en Milestone, erbij gehaald voor grote projecten, zoals bijvoorbeeld Basic-Fit en andere internationale opdrachtgevers. “Wij versterken en ondersteunen elkaar hierbij, en zitten dan ook regelmatig samen op ons hoofdkantoor op Schiphol-Rijk of op ons kantoor in Roermond. Zo kunnen wij alle vragen die mogelijk tussendoor ontstaan, onmiddellijk samen oplossen.”

Over dit is Beveiligen

dit is Beveiligen is in 2007 opgericht door Elco van Es en een zakelijke partner. Al snel kwam Hugo Roukens versterking bieden. Samen gingen ze aan de slag met innovatieve oplossingen voor vaak voorkomende situaties in de beveiligingswereld. Hierbij keken ze in het begin vooral naar problemen van de traditionele beveiliging van panden met bewakers. Het bedrijf richtte zich dan ook op camerasystemen en het ontwikkelen van eigen sensoren om de beveiliging van bedrijventerreinen en in binnensteden collectief te verbeteren.

Daarbij stond de oorspronkelijke motivatie om een innovatief bedrijf te runnen en het bedenken van innovatieve oplossingen om voorop te lopen op de branche altijd centraal. Inmiddels telt dit is Beveiligen 26 medewerkers die de klanten vanuit drie vestigingen in Nederland te woord staan.

close button