Upgrade naar de nieuwe Edge-browser of gebruik Chrome, Firefox of Safari om door te gaan. De ADI Global Distribution-site zal na 12 maart 2021 Internet Explorer niet meer ondersteunen. close button

Gemak wordt steeds belangrijker voor consumenten en eindgebruikers. Apps waarmee we alle systemen in ons huis op afstand kunnen controleren, inclusief een verbonden koelkast die ons laat weten wanneer het weer tijd is om boodschappen te doen (of te bestellen) zijn inmiddels de standaard in veel huishoudens. Uiteraard zien we deze trend ook terug in de inbraaksector.

Home automation is geen nieuw concept meer. Al jaren zien wij steeds meer systemen die aan apps gekoppeld kunnen worden om bijvoorbeeld op afstand lampen aan en uit te zetten. Maar er is allang veel meer mogelijk: gebruikers kunnen zelf bepaalde regels instellen en er op die manier voor zorgen dat bijvoorbeeld rolluiken automatisch naar beneden gaan zodra het alarmsysteem wordt ingeschakeld. Dankzij bestaande technologieën zoals Z-Wave of KNX zijn de mogelijkheden in principe eindeloos, en kunnen steeds meer gebruikers hiervan profiteren. Uiteraard zorgt de toenemende vraag er ook voor, dat steeds meer systemen op deze service aangesloten worden.

Zo kunnen inmiddels ook grotere projecten met verschillende disciplines eenvoudig aan elkaar gekoppeld en op afstand geprogrammeerd en beheerd worden. Cloud gebaseerde oplossingen zorgen dus niet allen voor een snellere en gemakkelijkere service voor de eindgebruiker, maar vooral ook voor meer mogelijkheden voor installateurs. Systemen die eerder allemaal afzonderlijk beheerd werden zijn nu eenvoudig centraal en op afstand inzichtelijk. En uiteraard past ook dit weer bij de groeiende behoefte van de consument om snel en ‘on-demand’ geholpen te worden: dit kan eenvoudig en snel online.

Maar deze ontwikkeling brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Systemen moeten aan tal van veiligheidseisen voldoen om cybercriminaliteit tegen te gaan. De verantwoordelijkheid ligt hierbij bij de fabrikanten, die de veiligheidseisen zeer serieus nemen om ongewenst gebruik te voorkomen. Zij baseren hun cloud-oplossingen op systemen als Microsoft Azure, een ISO 27001 gecertificeerd systeem. Dit beschermt niet alleen de eindgebruikers, maar ook installateurs, die erop kunnen vertrouwen dat het verkochte systeem veilig is voor hun klanten.

Waarom baseren leveranciers hun oplossingen op Microsoft Azure?

Microsoft Azure is een publiek platform dat een goed uitgangspunt biedt voor complexe cloud-oplossingen, bijvoorbeeld van de verschillende leveranciers van inbraaktechnologie. Dit ligt onder andere eraan dat Azure niet alleen verschillende programmeertalen maar ook apparaten, besturingssystemen en databases ondersteunt. Daarnaast is Azure gecertificeerd met ISO 27001, een internationale veiligheidsstandaard voor informatiebeveiliging. Dit maakt het betrouwbaar en veilig voor de opslag van klantgegevens, een belangrijke eis van de leveranciers in de huidige markt.

Wat houdt ISO 27001 in?

ISO 27001 is een veiligheidscertificaat op basis van normen die vastgesteld zijn door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. ISO normen worden wereldwijd gebruikt, en ISO 27001 legt precies vast hoe informatie procesmatig beveiligd moet worden. Voor een certificering moet een systeem aan de strenge eisen voldoen en door een onafhankelijke instantie getoetst worden. Tijdens de audit wordt er in detail gekeken naar de manier waarop het bedrijf met opgeslagen data omgaat, en of dit in lijn is met de gestelde normen en eisen. Pas als het dossier door een certificaatmanager bij de NBN de Belgische Normcommissie, wordt goedgekeurd, wordt het ISO 27001 certificaat uitgegeven.

Heb ik als installateur ook een ISO 27001-certificering nodig?

Als installateur heeft u geen ISO 27001-certificering nodig. Het certificaat geeft aan dat het systeem dat de leverancier (en u) gebruikt veilig is. U mag er dus op vertrouwen dat de opgeslagen informatie volgens de ISO 27001-norm beschermd is. Het is echter wel aan te raden om trainingen van de leveranciers te volgen om een veilige installatie en gebruik van de verschillende oplossingen te waarborgen en alle mogelijkheden te leren kennen.

close button