Upgrade naar de nieuwe Edge-browser of gebruik Chrome, Firefox of Safari om door te gaan. De ADI Global Distribution-site zal na 12 maart 2021 Internet Explorer niet meer ondersteunen. close button

Toegangscontrolesystemen met mobiele referenties maken over het algemeen gebruik van één van twee verschillende technologieën: BLE (Bluetooth Low Energy) of NFC (Near Field Communication).

Wij doen inmiddels bijna alles op onze smartphones. Ook op het gebied van toegangscontrole is deze ontwikkeling niet onopgemerkt gebleven. In dit artikel lichten wij de belangrijkste verschillen tussen deze twee opties toe.

Lezers met BLE-technologie

 • Bereik: Lezers met BLE-technologie maken gebruik van een programmeerbare en snelle gecodeerde datatransmissie met een maximaal bereik van 9 meters afstand. Daardoor is deze technologie zeer geschikt voor handsfree oplossingen. Afhankelijk van de applicaties kan er zelfs toegang verleend worden zonder dat de smartphone uit de zak of tas gehaald wordt. Als de app maar geopend is, kan de gebruiker dus gewoon doorlopen. Hierdoor wordt BLE door gebruikers ook vaak als handiger ervaren dan NFC.
 • Beschikbaarheid: In principe zijn alle smartphones geschikt voor het gebruik van BLE. App-gebaseerde systemen gebruiken de smartphone van de gebruiker om toegang te verlenen of processen te activeren.
 • Installatie: De meeste Bluetooth-lezers worden aan de beveiligde zijde van de deur gemonteerd. Maar er zijn ook lezers die geschikt zijn voor een montage aan de buitenkant, mocht dit in een specifieke situatie noodzakelijk zijn.

Lezers met NFC-technologie

 • Bereik: Lezers die gebruik maken van NFC bieden de mogelijkheid tot contactloze datatransmissie over korte afstanden. Hiervoor moet de gebruiker zijn of haar smartphone op of in de buurt van de terminal houden om toegang te krijgen. Hierdoor kan de interferentie van andere apparaten worden voorkomen.

 • Beschikbaarheid: NFC is alleen beschikbaar voor Android-toestellen. De beschikbaarheid voor iPhones en via Apple Pay is beperkt.

 • Installatie: Omdat de lezers met NFC-technologie met korte afstanden werken, worden ze aan de onbeveiligde kant van de deur geïnstalleerd.

Hoe veranderen mobiele toegangsreferenties de markt?

Het gebruik van smartphones als betaalmethode of vervanging voor diverse plastic pasjes is niet nieuw. Daarom is het ook alleen maar logisch dat smartphones ook als toegangsreferentie worden gebruikt. Deze methode voor toegangscontrole heeft ook een aantal voordelen tegenover credentials. Gebruikers hoeven bijvoorbeeld geen extra tag of kaart bij zich te dragen.

Daarnaast is er geen fysiek contactmoment nodig om de referenties over te dragen. Er hoeft geen pasje of tag overhandigd te worden. Mobiele referenties kunnen op afstand worden verstuurd om iemand toegang te verlenen tot een beveiligd gebouw of ruimte. Dit verhoogt het gemak enorm: denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om bezoekers eenmalig op afstand toegang te geven tot een gebouw, gasten in een hotel via hun telefoon in te laten checken en hun kamer te laten openen zonder langs de receptie te gaan, nieuwe collega's wanneer HR op afstand zit, en meer.

Lagere kosten door het gebruik van mobiele credentials

Een ander belangrijk voordeel van toegangscontrolesystemen die gebruik maken van smartphones zijn de kosten. Door de inzet van mobiele telefoons van de gebruikers zelf via een cloud-gebaseerd systeem is het niet meer nodig om andere tokens voor de identificatie te kopen. Denk bijvoorbeeld aan pasjes of tags. Daarnaast bespaart het veel tijd, omdat het vervangen, annuleren en (opnieuw) uitgeven van de referenties volledig op afstand geregeld kan worden.

Maar de kosten zijn niet het enige voordeel: over het algemeen is toegangscontrole met gebruik van mobiele telefoons veiliger dan de gebruikelijke pasjes of tags. Het verlies van een plastic sleutelkaart wil soms nog wel eens voor een tijdje onopgemerkt blijven, bijvoorbeeld als een medewerker een aantal dagen vanuit huis werkt of op vakantie is, en zijn pasje daarom niet nodig heeft. Daardoor duurt het ook langer voor de verloren kaart geblokkeerd kan worden.

Het ontbreken van een smartphone valt daarentegen direct op. Toegangsrechten kunnen dan binnen seconden geblokkeerd of gewijzigd worden, aangezien alles onmiddellijk in de app gebeurt. En zelfs als het even duurt voordat de gebruiker doorgeeft dat zijn of haar telefoon weg is, zijn mobiele referenties nog steeds veiliger dan een tag. Omdat de meeste mensen een code of gezichtsherkenning geactiveerd hebben om hun eigen smartphone te beveiligen, kan niemand anders de app openen om toegang te krijgen.

Hoe kunnen bedrijven overstappen?

Vaak krijgen installateurs vragen rondom de uitdagingen van het omschakelen van een traditioneel toegangscontrolesysteem naar een systeem dat gebruik maakt van mobiele referenties. Vooral voor bedrijven zonder eigen beveiligingsteam lijkt dat in eerste instantie een grote uitdaging.

In de meeste gevallen is er echter geen grote investering nodig. Afhankelijk van het huidige systeem is het mogelijk niet eens nodig om bestaande lezers te vervangen. Veel slimme lezers zijn ontworpen met het oog op mobiele referenties, en kunnen gemakkelijk geüpgraded worden om toegang via smartphones mogelijk te maken.

Daarnaast gaan fysieke credentials, zoals pasjes of tags, vaak naadloos samen met mobiele referenties. Tijdens een bepaalde overstapperiode kunnen veel lezers bijvoorbeeld ingesteld worden om beide manieren te gebruiken. Zo verloopt de overstap naar een gebruik van smartphones soepel.

Waarmee moet de gebruiker rekening houden om over te stappen op toegangscontrole met smartphones?

Voordat u uw klant adviseert om over te stappen naar een bepaald toegangscontrole systeem is het vooral belangrijk om uit te leggen dat de systemen in de basis meer omvatten dan alleen de smartphones zelf. Tijdens het overstappen is er ook advies nodig over de selectie van de juiste lezers, transactiebeveiliging, app integratie en mogelijk back-end integratie.

Zo kiest u de juiste technologie:

 • Om advies te kunnen geven over het juiste systeem voor toegangscontrole is het handig om van tevoren de volgende vragen te beantwoorden:

 • Is het doel om het gebruik van mobiele apparaten en smartcards te combineren, of om over te stappen op het gebruik van alleen mobiele apparaten?

 • Welke toegangscontrole scenario's zijn op de specifieke locatie nodig? En in welke van deze scenario's zal er gebruik gemaakt worden van mobiele referenties?

 • Hoe kan de veiligheid, privacy en het gemak in de specifieke scenario's worden gewaarborgd?

 • Hoe veel mensen zullen er regelmatig gebruik maken van het systeem?

 • Welke rollen en toegangsrechten moeten worden toegekend en beheerd?

 • Moeten er nieuwe processen of beleidslijnen worden vastgesteld?

 • Hoe kan de mobiele toegangscontrole worden geïntegreerd met back-end systemen?

 • Welke gebieden moeten door de mobiele toegangscontrole ondersteund worden? Bijvoorbeeld parkeergarages, hoofdingangen, liften, kantoordeuren, serverruimtes?

 • Welke communicatiestandaard(en), BLE vs. NFC, zou(den) geschikt zijn de specifieke situatie?

 • Hoe kan de over-the-air communicatie tussen servers, mobiele apparaten en lezers beveiligd worden?

 • Hoe kunt u ervoor zou zorgen dat de investering van uw klant in mobiele toegangscontrole op de lange termijn kan worden benut?

close button